Oppskrifter

Sikkert fleire enn meg som har unger som siler ut grønnsakene fra tallerkenen, og eter alt annet enn det. Det kan være litt av ein kamp å få de søte små te å ete både frukt og grønnsaker, men her e nokken tips som forhåpentligvis kan gjøre det liiitt enklere for både små og store:

- Unger elsker saus! Prøv med grønnsaker kamuflert i hvit saus, så eter de meir!
- Lager du grønnsakspurè eter ungane nesten dobbelt så masse!
- Sultne unger? Gi de litt rå grønnsaker og frukt - ofte! Feks. sukkererter, minigulrøtter, kålrotstaver, agurk, frukt eller bær.
- Skjær opp grønnsaker og lag/kjøp ein god dip, feks Tzatziki, og kos deg med grønnsaker og dip. Sunt og godt!


Frokost smoothie

Jordbær
Bringebær
Blåbær
Yoghurt
Eplejuice
Frokostblanding
Nøtter
Honning

Her får du alt av Antioksidanter, vitaminer, mineraler, og proteiner fra yoghurten. Perfekt som frokost for oss med mindre appetitt om morgenen!


Stuede grønnsaker

Kutt brokkoli i buketter og gulrøtter i staver og kok de knapt møre. Fres 2 ss smør og ein halv løk i terninger te løken blir blank. Rør inn 1 ss mel og spe med gradvis med ca 3 dl melk, te du får ein fin og kremet konsistens. Smak te med salt og pepper og vend inn grønnsakene. Når grønnsakene e gode og varme e stuingen klar. Server te kjøttkakene sammen med kokte poteter.

Brun grønnsaksaus te kjøttkakene

Ein god saus te kjøttkaker kan jevnes med løk og andre grønnsaker som poteter og rotgrønnsaker.
Te kylling kan du feks jevne med løk, gulrot og litt hakket paprika.


Potetstappe med luregrønnsaker og tomatsaus

Unger flest eter gjerne dobbelt så masse poteter når det kommer i form av potetmos. Det samme skjer når du lurer inn andre grønnsaker!

Kutt poteter og grønnsaker i biter og kok det mørt. Hell av vannet, tilsett melk og smør og mos te grov stappe. Smak te med salt og pepper og feks hvitløk. Eks. på grønnsaker kan være: blomkål, sellerirot, pastinakk, persillerot, og kålrot.





Pølsegryte

800 g mager kjøttpølse
1 blomkål
1 brokkoli
2 gule løk
300 g makaroni


Kok makaroni. Del pølsene opp i skiver, kutt blomkål og brokkoli i buketter, løk i båter og steik alt i smør te det får ein lett gyllen farge. Tilsett litt buljong hvis du ønsker det. Vend inn den kokte makaronien, salt og pepper.

Lag ein hvit urtesaus og slå over pølsegryta. Finhakk løk og urter, for eksempel gressløk eller persille. Løken freses blank i litt smør, dryss over litt mel og spe med mjelk, te passende konsistens. Smak te med urter, salt og nykvernet pepper.

Tar ca 30 min. Lettvint og god middag! :)


Kyllingsalat med brokkoli og bacon

1 ferdig stekt/kokt kylling
500 g brokkoli
1 pk bacon
250 g penne pasta
1 bunt dill

Dressing:

4 ss olivenolje
2 ts hvitvinseddik
2 ts honning
2 fedd hvitløk
2 ts frisk rosmarin

Kok pasta og brokkoli hver for seg i lettsaltet vann til de er al dente. Skyll i kaldt vann når det er ferdig, for å stoppe kokeprosessen. Stek baconet i ovnen på bakepapir til det er gyllent og sprøtt. Del kyllingkjøttet i biter og bland sammen med brokkoli, bacon og pasta. Bland sammen ingrediensene til dressingen, og hell over salaten og server. Gjerne med grovt brød til, på ekte fransk vis - her teller me ikkje karbohydratpoeng! ;)






Ein annen liten ting eg kan friste deg med e, ikje fullt så sunt, men dog dobbeltgodt!
Hold deg fast, eller løp og kjøp, bak og smak! Jammy jamm! :)

Muffins med hvit sjokolade

75g hvit sjokolade
75g syltede kirsebær
1 dl lake fra kirsebærene
125g sukker
50 g romtemperert smør
1 egg
275g hvetemel
2 ts bakepulver
2,5 dl melk

Topping:

50 g hvit sjokolade
litt rød konditorfarge¨
8-12 sylta kirsebær

Forvarm ovnen te 200 grader. Rør sukker og smør hvitt, og tilsett egget. Ha mel og bakepulver i vekselsvis med melken. Ta ut de syltede kirsebærene, drypp godt av, men ikke kast laken. Del dem i to og finhakk sjokoladen. Bland deigen, smør 4 melkeglass godt inn med smør, og fordel deigen i. Alternativt kan du fordele deigen i 12 vanlige muffinsformer. Stek midt i ovnen, ca 15 min avhengig av din ovn. Sjekk med en trepinne når de ser ferdige ut, dvs. har en gyllen farge. Hvis kaken ikke er ferdige, kan du legge aluminiumsfolie over, slik at skorpene ikke blir svidd. Når kakene er ute av ovnen kan du stikke noen små hull i skorpen med en tannpirker feks. Hell så litt av kirsebærlaken over slik at den trekker inn. Før servering kan du pynte med litt hvit sjokolade, som du enten bare river over, eller som du smelter i vannbad og blander i en dråpe rød konditorfarge. Legg et kirsebær eller to på toppen.


Enjoooy! :)



                                      (Oppskriften e tatt fra BoligDrøm, dååårlig bilde!)





Salat m/løvtynn kyllingfilet

Crispy salat
mais
agurk
tomat
rødløk
sjampingon
Løvtynn kyllingfilet (Rema 1000)
/ strimlet kyllingkjøtt
Dressingmix
lettrømme/creme fraiche

Bland alt, steik kyllingfileeten og bland dressingen og la den stå i 5 min.





T.G.I Fridays poteter

Kok ønsket antall poteter i ein kjele. Avkjøl potetene
(ypperlig å bruke potetene som blei gjen fra forrige middag),
skrap ut innholdet i midten av poteta, fyll med kryddersmør/smør ,
salt krydder, bacon eller skinke i terninger. Legg ost på toppen, salt og
pepper. Bak i ovnen te osten e smelta.
Dip etter eget ønske, feks lettrømme m/vårløk.
Go' kveldsmat! :)